Totalt antall sidevisninger

onsdag 23. mars 2011

På ulvejakt i Rendalen





Jeg var så heldig å få delta under årets lisensjakt på ulv i Rendalen, Hedmark. Jakta var over på rekordfart! I løpet av mindre enn et døgn var det skutt tre dyr. Den gamle Osdalshannen første dag, og deretter den nye hannen og en tispe med løpetid som den gikk i området og var revirhevdende.
Vi var over nitti jeger første dag, og det var imponerende å se hvordan jaktlederne tok seg av denne oppgaven. Aktuelle dyr ble ringet inn, poster ble plassert slik at sjansene til å komme unna var minimale, og deretter ble sporere sendt inn på dyrene. Spenningen var stor da det over radio kom melding om at sporerne var framme ved ferske liggeplasser, der snøen ennå var kram, til tross for at kulda var ganske streng. Det kom fortløpende meldinger om retninger på dyrene, og for oss som satt på post, var sansene spent til det ytterste.
Dessverre forekom det skadeskyting, men også dette ble håndtert svært korrekt og profesjonelt, slik at dyrene var under kontroll. Ved neste kontakt med postrekke var det fellende skudd.
Jakten ble overvåket av Statens Naturoppsyn, som konkluderte med at alt skjedde innenfor lovens grenser. Selv om vi jegere i ettertid ble anmeldt av Oddekalv og co for såkalt "uetisk jakt", var det vel ikke annet enn forventet. Dessverre er rovdyrjegere hatet av en del ekstremister, og i etterkant av ulvejakta i Rendalen ble det framsatt rene drapstrusler mot jaktlederne.
Undersøkelsene som ble foretatt av Statens Naturoppsyn viste at den unge hannulven som ble skutt, faktisk var det samme dyret som tidligere har vært her på mine hjemtrakter i Telemark. Det viser hvordan dyrene vandrer for å finne seg egnede revirer. Avstanden mellom her jeg bor, og der dyret ble felt, er fem timer med bil.
Om jeg ikke fikk skutt noen ulv selv, var det vel egentlig bare tilfeldighetene som rådet. En av ulvene falt bare et drøyt steinkast unna. Men det var en fascinerende opplevelse å sette seg ved siden av dette fryktomspunnede rovdyret og stryke det over den tjukke, tette pelsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar